הפוסט נכתב על-ידי מאיה שגיא, מנהלת צוות בחברת Blonde 2.0.
בשנים האחרונות נראה כי מושרשת בקרב חברות בכלל, וחברות סטארטאפ בפרט, אמונה הגורמת להן לחשוב שצרכנים או משתמשים קמים בבוקר ומיד מחפשים את המוצר או השירות שלהן. מוצלח ומרשים ככל שיהיה, אנשים לא יגיעו למוצר בזכות יכולתם המופלאה לקרוא מחשבות, אבל הם כן יגיעו אליו אם יקראו עליו בבלוג, באתר, בפייסבוק בטוויטר או אפילו בעיתון.
הדרך להגיע למקומות אלו ולמשוך את תשומת ליבו של המשתמש הפוטנציאלי היא להוציא ידיעת PR (יחסי ציבור – Public Relations) שתציג את המוצר באור חיובי ותדגיש את יתרונותיו. נשמע פשוט? תחשבו שוב.
הנה כמה דברים שכדאי שתדעו על PR עבור הסטארטאפ שלכם:
1. אתם צריכים PR: אם אתם רוצים לייצר מודעות ולחשוף את הסטארטאפ שלכם בפני קהל גדול, מקומי או גלובלי, זו הדרך הכי מהירה. בלי חשיפה בתקשורת, איך אנשים יידעו שהסטארטאפ שלכם קיים?
2. אתם צריכים יעדים ומטרות: אמנם קשה לקבוע יעדים מספריים ל-PR אך בהחלט ניתן להציב כמה מטרות שיעזרו לכם להבין האם המאמצים שהשקעתם השתלמו. טראפיק לאתר, לידים וחברים חדשים בעמוד הפייסבוק הם דוגמאות טובות שניתן למדוד, אבל מה לגבי ה"באזז" שיצר ה-PR? האזכורים החיוביים והחשיפה לה זכיתם?
חשוב להבדיל בין הצלחה בטווח הקצר להצלחה בטווח הארוך. חשוב שתקבעו יעדים ריאליים בשיתוף חברת היח"צ שלכם כדי שלא תתאכזבו או תופתעו. כדי לדעת למה לצפות בחנו את ה-PR שעשו המתחרים שלכם או סטארטאפים אחרים בתחום שלכם: מי כתב עליהם? מה היה היקף החשיפה? כך תוכלו לקבוע יעדים שיתאימו לתחום שלכם.
3. אתם צריכים תכנית לטווח ארוך: יכול להיות שאתם שואפים לחשיפה עולמית מסחררת כבר בסבב הראשון של ה-PR, אך תתפלאו לשמוע שזה לא בדיוק עובד ככה. יצירת מוניטין נעשית לאורך זמן ולא רק על בסיס הודעת PR אחת ולכן חשוב להכין תכנית ארוכת טווח. מעבר להשקה, אילו פיצ'רים נוספים אתם מתכננים לחשוף? האם תוכלו להציג נתונים סטטיסטיים מעניינים על קהל המשתמשים שלכם? האם יש השקעה קרובה? כדאי שתענו על שאלות אלו בטרם תרוצו להוציא הודעת PR. לפעמים אפילו עדכון גרסה או מודל עסקי יכולים להיות משמעותיים וכדאי לנצל זאת לטובת חשיפה מתמשכת.
4. לוקח זמן לראות תוצאות: אלא אם כן שם המשפחה שלכם הוא צוקרברג, כנראה שבלוגרים לא יושבים בבית ומחכים לשמוע על הסטארטאפ שלכם. צריך למצוא את הזמן הנכון וה-Pitch הנכון כדי לגשת אליהם. מייק בוטצ'ר, העורך האחראי של בלוג הסטארטאפים טקראנץ' באירופה אמר פעם כי "העובדה שהסטארטאפ שלך קיים איננה חדשות". לפיכך, חשוב לאזור סבלנות ולמצוא את הזווית שתבטיח לכם כיסוי נרחב בבלוגוספירה. קחו בחשבון שזה לא תמיד מצליח בפעם הראשונה.
5. אנשי PR הם לא קוסמים: גם חברת היח"צ הטובה ביותר בעולם כנראה לא תצליח לגרום לבלוגרים לכתוב עליכם שעה וחצי אחרי שהתחלתם לעבוד איתה. אין ביכולתם של אנשי PR להכריח כתבים לכתוב על הסטארטאפ שלכם (מלבד מקרים בודדים הכוללים בקבוק של וויסקי), אבל הם יכולים לטפטף מידע כדי לקבל פידבק ראשוני, לבדוק את השטח ולנצל את הקשרים שלהם כדי לשמוע מהבלוגרים מה הם מחפשים ועזור לכם לבנות Pitch מנצח בהתאם.
6. אין הבטחות ב-PR: בלוגרים לא עובדים עבור חברות PR (ובגדול, רובם לא ממש חייבים שום דבר לאף אחד, כולל לא לעורך שלהם), ולכן קשה מאוד להבטיח כיסוי תקשורתי. טובים ככל שיהיו, אפילו קשרים הם לא ערובה לכך שתקבלו חשיפה ולכן חשוב שתעבדו בצמוד לחברת היח"צ שלכם, תהיו מעורבים ותקבלו עדכונים על כל תגובה, חיובית או שלילית, כדי ללמוד ממנה.
7. אין הבטחות ב-PR, סעיף 2: בהמשך לסעיף הקודם, חשוב שתדעו שגם אם הצלחתם לקבל תשובה חיובית מבלוגר והוא התחייב לכתוב, אין לכם ממש שליטה על מה שהוא יכתוב. גם אם חברת היח"צ שלכם כתבה את ה-Pitch הכי טוב עלי אדמות וניסחה הודעת PR שמציגה אתכם כדבר הגדול הבא, אין שום הבטחה שהבלוגר יראה את הסטארטאפ שלכם באותה הצורה. מהרגע שהמידע הגיע אל הבלוגר, הכל בידיים שלו.
8. כמה פנים להצלחה: כנראה שלא כל הודעת PR שתוציאו תצא מוצלחת כמו שדמיינתם אותה. זה לא אומר שצריך לוותר או להתייאש, זה רק אומר שצריך לנסות בדרך אחרת. אין לכם חדשות? כתבו פוסט אורח הרלוונטי לתחום שלכם. לא הקדישו לכם כתבה? נסו להשתלב כחלק מכתבת רוחב הכוללת עוד חברות או סטארטאפים. תמיד יש עוד אפשרויות וחברת היח"צ הנכונה תדע להציג אותן בפניכם.
9. תנו קרדיט כשמגיע: כשחברת היח"צ שלכם עושה עבודה טובה, תנו לה קרדיט! טפיחה על השכם והכרה במאמצים שלה תתן לה המון מוטיבציה להמשיך במשימה.
10. PR זה לא הכל: חשיפה היא השלב הראשון בהשגת מודעות לקיומו של הסטארטאפ שלכם, אבל זו לא תרופת פלא שתפתור את כל אתגרי השיווק שלכם. בקצב בו דברים זזים ומתחדשים בימינו, מה שהיה חדשות אתמול כבר לא יהיה חדשות היום, ולכן חשוב לתמוך במאמצי ה-PR בדרכים נוספות: פעילות במדיה החברתית, פרסום, קמפיינים נקודתיים, פגישות ואירועים,שיתופי פעולה ועוד.
PR הוא חלק בלתי נפרד מהצלחתו של סטארטאפ, אבל הוא וודאי אינו החתיכה היחידה בפאזל בדרך להצלחה. אם המוצר שלכם בשל ומוכן לצאת לשוק, יש לכם תכנית התקדמות לחצי השנה הקרובה ובניתם מערך שיווקי שיתמוך במאמצי ה-PR, אתם מוכנים לצאת לדרך. בהצלחה!
.